Benefits Of Sesame Seeds In Urdu For Health/Hairs [تل کے بیج]
Sesame seeds are small, flat, oval-shaped seeds that grow in the pods of the Sesamum indicum plant. These seeds are among the oldest oilseed crops, having been farmed for thousand of years and prized for their subtle crunch and nutty flavor. White, black, brown, and red are just a few of the hues sesame seeds, each has a slightly different flavor and nutritional profile.
Their rich nutrient content makes them highly valued in in addition to their culinary uses. In addition to being a great source of unsaturated fats and other healthful fats, these seeds are also a great source of fiber, protein, and vitamins and minerals. Notable nutrients that support healthy bones and general well-being include calcium, magnesium, phosphorus and zinc.
Sesame Seeds In Urdu
Antioxidants like sesamin and sesamol, which are abundant in these seeds, aid in shielding the body against oxidative stress and inflammation. They are a common ingredient in both savory and sweet recipes because of their unique taste, texture and health benefits. Also check: Flax Seeds In Urdu and Chia Seeds In Urdu.
تل کے بیج کیا ہیں
تل کے بیج چھوٹے، چپٹے، بیضوی شکل کے بیج ہوتے ہیں جو سیسیمم انڈیکم پلانٹ کی پھلیوں میں اگتے ہیں۔ یہ بیج سب سے قدیم تیل کے بیجوں کی فصلوں میں سے ہیں، جو ہزاروں سالوں سے کاشت کیے جا رہے ہیں اور ان کے لطیف کرنچ اور گری دار میوے کے ذائقے کے لیے قیمتی ہیں۔ سفید، سیاہ، بھورا، اور سرخ رنگوں میں سے چند رنگ تل کے بیج ہیں، ہر ایک کا ذائقہ اور غذائیت سے متعلق قدرے مختلف ہیں۔
ان کے غذائیت سے بھرپور مواد ان کے کھانے کے استعمال کے علاوہ انہیں بہت زیادہ اہمیت دیتا ہے۔ غیر سیر شدہ چکنائیوں اور دیگر صحت بخش چکنائیوں کا ایک بڑا ذریعہ ہونے کے علاوہ، تل کے بیج فائبر، پروٹین، اور وٹامنز اور معدنیات کا بھی ایک بڑا ذریعہ ہیں۔ قابل ذکر غذائی اجزاء جو صحت مند ہڈیوں اور عمومی صحت کو سہارا دیتے ہیں ان میں کیلشیم، میگنیشیم، فاسفورس اور زنک شامل ہیں۔
سیسمین اور سیسمول جیسے اینٹی آکسیڈینٹ، جو تل کے بیجوں میں وافر مقدار میں ہوتے ہیں، جسم کو آکسیڈیٹیو تناؤ اور سوزش سے بچانے میں مدد کرتے ہیں۔ یہ اپنے منفرد ذائقے، ساخت اور صحت کے فوائد کی وجہ سے لذیذ اور میٹھی دونوں ترکیبوں میں ایک عام جزو ہیں۔
What makes Sesame seed so special
These are unique for a number of reasons, including their impressive health benefits, varied culinary applications, and rich historical background. First of all, they are among the world’s oldest oilseed crops, having been cultivated for thousands of years and appreciated by cultures all over the world.
تل کے بیج کو کیا خاص بناتا ہے
تل کے بیج متعدد وجوہات کی بناء پر منفرد ہیں، بشمول ان کے صحت کے متاثر کن فوائد، مختلف قسم کے پاک استعمال، اور بھرپور تاریخی پس منظر۔ سب سے پہلے، وہ دنیا کی قدیم ترین تیل کے بیجوں میں سے ہیں، جو ہزاروں سالوں سے کاشت کی جا رہی ہیں اور دنیا بھر کی ثقافتوں نے ان کی تعریف کی ہے۔
Health Benefits of Sesame Seed
تل کے صحت کے فوائد
Enhances Cardiovascular Health
Lignans and phytosterols, which are substances with a reputation for reducing cholesterol, are found in sesame seeds. Sesame oil contains heart-healthy fats that can aid in lowering inflammation and enhancing cardiovascular function.
قلبی صحت کو بڑھاتا ہے
Lignans اور phytosterols، جو کولیسٹرول کو کم کرنے کے لیے شہرت کے حامل مادے ہیں، تل کے بیجوں میں پائے جاتے ہیں۔ تل کے تیل میں دل کے لیے صحت مند چکنائی ہوتی ہے جو سوزش کو کم کرنے اور قلبی افعال کو بڑھانے میں معاون ثابت ہوتی ہے۔
Supports bone density and strength
These are a great source of calcium and magnesium, which helps to maintain strong bones. Frequent ingestion can aid in the prevention of diseases like osteoporosis.
ہڈیوں کی کثافت اور مضبوطی کی حمایت کرتا ہے
تل کے بیج کیلشیم اور میگنیشیم کا ایک بڑا ذریعہ ہیں جو کہ مضبوط ہڈیوں کو برقرار رکھنے میں مدد دیتے ہیں۔ بار بار کھانے سے آسٹیوپوروسس جیسی بیماریوں سے بچاؤ میں مدد مل سکتی ہے۔
Packed with Powerful Antioxidants
Strong antioxidants like sesamin and sesamol found in these seeds shield the body from oxidative stress. These antioxidants assist in lowering the risk of chronic illnesses like cancer and heart disease as well as inflammation.
طاقتور اینٹی آکسیڈنٹس سے بھری ہوئی
تل کے بیجوں میں پائے جانے والے سیسمین اور سیسمول جیسے مضبوط اینٹی آکسیڈینٹ جسم کو آکسیڈیٹیو تناؤ سے بچاتے ہیں۔ یہ اینٹی آکسیڈینٹ کینسر اور دل کی بیماری کے ساتھ ساتھ سوزش جیسی دائمی بیماریوں کے خطرے کو کم کرنے میں مدد کرتے ہیں۔
Promotes healthy skin and hair
Sesame seeds help skin elasticity, lessen aging signs, and strengthen hair because of their antioxidants and healthy fats. Additionally nourishing the skin and fostering a healthy complexion is the vitamin E found in these seeds.
صحت مند جلد اور بالوں کو فروغ دیتا ہے
تل کے بیج جلد کی لچک میں مدد کرتے ہیں، عمر بڑھنے کی علامات کو کم کرتے ہیں، اور اپنے اینٹی آکسیڈینٹس اور صحت مند چکنائی کی وجہ سے بالوں کو مضبوط بناتے ہیں۔ اس کے علاوہ جلد کی پرورش اور صحت مند رنگت کو فروغ دینا تل کے بیجوں میں پایا جانے والا وٹامن ای ہے۔
Blood sugar management
People who have diabetes or are at risk of developing it can benefit greatly for sesame seeds because they play a significant role in regulating blood sugar levels. Their high fiber content reduces the rate at which carbohydrates are absorbed, thereby reducing the risk of abrupt increases in blood sugar levels following meals.
بلڈ شوگر کا انتظام
جن لوگوں کو ذیابیطس ہے یا اس کے بڑھنے کا خطرہ ہے انہیں تل کے بیج بہت زیادہ فائدہ پہنچا سکتے ہیں کیونکہ یہ خون میں شکر کی سطح کو کنٹرول کرنے میں اہم کردار ادا کرتے ہیں۔ ان میں فائبر کا زیادہ مواد کاربوہائیڈریٹ کے جذب ہونے کی شرح کو کم کرتا ہے، اس طرح کھانے کے بعد بلڈ شوگر کی سطح میں اچانک اضافے کا خطرہ کم ہوتا ہے۔
There are Three Different types of Sesame Seeds
Following are the kinds of sesame seeds that are listed below which have unique use and benefits.
تل کے بیجوں کی تین مختلف اقسام ہیں
تل کی وہ اقسام ہیں جو ذیل میں درج ہیں جن کے منفرد استعمال اور فوائد ہیں۔
White Sesame Seeds: These are the most commonly used and are found in bread toppings, tahini, and garnishes. They have a mild flavor and are packed with calcium.
سفید تل کے بیج: یہ سب سے زیادہ استعمال ہوتے ہیں اور بریڈ ٹاپنگس، تاہینی اور گارنش میں پائے جاتے ہیں۔ ان کا ذائقہ ہلکا ہوتا ہے اور کیلشیم سے بھرے ہوتے ہیں۔
Black Sesame Seeds: These seeds have a more intense flavor and are often used in Asian cuisine. They are richer in antioxidants and provide a striking visual contrast when sprinkled on dishes.
سیاہ تل کے بیج: ان بیجوں کا ذائقہ زیادہ شدید ہوتا ہے اور یہ اکثر ایشیائی کھانوں میں استعمال ہوتے ہیں۔ یہ اینٹی آکسیڈنٹس سے بھرپور ہوتے ہیں اور برتنوں پر چھڑکنے پر ایک حیرت انگیز بصری تضاد فراہم کرتے ہیں۔
Brown Sesame Seeds: These are seeds with a slightly stronger flavor. They are used less frequently but still provide excellent nutrition and are often used in oils.
بھورے تل کے بیج: یہ قدرے مضبوط ذائقہ والے بیج ہیں۔ وہ کم کثرت سے استعمال ہوتے ہیں لیکن پھر بھی بہترین غذائیت فراہم کرتے ہیں اور اکثر تیل میں استعمال ہوتے ہیں۔
Things to keep in mind while using Sesame Seeds:
Excessive consumption of these can cause gastrointestinal upset or discomfort. It can also lead to endocrine disruption in the body, which may increase the risk of heart disease.6 If you have concerns about safely adding sesame seeds to your well-balanced diet, a registered dietitian nutritionist can help.
While these seeds are generally safe and beneficial for most people, they may cause allergic reactions in some individuals. Sesame allergy is relatively common, so if you have a known food allergy, be cautious when consuming these or sesame oil.
تل کے بیج استعمال کرتے وقت ذہن میں رکھنے کی چیزیں
تل کا زیادہ استعمال معدے کی خرابی یا تکلیف کا باعث بن سکتا ہے۔ یہ جسم میں اینڈوکرائن میں خلل کا باعث بھی بن سکتا ہے، جس سے دل کی بیماری کا خطرہ بڑھ سکتا ہے۔
جب کہ تل کے بیج عام طور پر زیادہ تر لوگوں کے لیے محفوظ اور فائدہ مند ہوتے ہیں، وہ کچھ افراد میں الرجک رد عمل کا سبب بن سکتے ہیں۔ تل کی الرجی نسبتاً عام ہے، لہٰذا اگر آپ کو کھانے سے متعلق معلوم الرجی ہے، تو تل کے بیج یا تل کے تیل کا استعمال کرتے وقت محتاط رہیں۔
How you can consume sesame seeds in your diet
Sesame seed is a beneficial food item that adds texture and flavor to various dishes worldwide. When incorporating sesame seeds into a well-balanced diet, keep these tips in mind:
- These can be eaten raw.
- Toasting sesame seeds brings out their earthy, nutty flavor.
- Tahini, a primary ingredient in hummus, is made from ground sesame seeds.
- Store these in the freezer or refrigerator for optimal freshness.
- If storing them at room temperature, store them in an airtight container.
- Add toasted sesame seeds to salads for a crunchy texture and a nutty flavor
آپ اپنی خوراک میں تل کا استعمال کیسے کر سکتے ہیں
تل کا بیج ایک فائدہ مند غذائی شے ہے جو دنیا بھر کے مختلف پکوانوں میں ساخت اور ذائقہ کا اضافہ کرتی ہے۔ تل کے بیجوں کو متوازن غذا میں شامل کرتے وقت، ان تجاویز کو ذہن میں رکھیں
تل کے بیج کچے کھا سکتے ہیں
تل کے بیجوں کو بھوننے سے ان کا مٹی دار، گری دار ذائقہ نکل آتا ہے
تاہینی، ہمس میں ایک بنیادی جزو، زمین کے تل کے بیجوں سے بنایا جاتا ہے
زیادہ سے زیادہ تازگی کے لیے تل کے بیجوں کو فریزر یا فریج میں رکھیں
اگر انہیں کمرے کے درجہ حرارت پر ذخیرہ کر رہے ہیں، تو انہیں ایک ایئر ٹائٹ کنٹینر میں محفوظ کریں
کرچی ساخت اور گری دار میوے کے ذائقے کے لیے سلاد میں ٹوسٹ کیے ہوئے تل ڈالیں
Final Thoughts
Sesame seeds are low in carbohydrates but contain impressive protein and healthy fats. They also contain many essential vitamins and minerals, such as thiamin, vitamin B6, magnesium, and calcium. Together, these nutrients promote heart health, fight inflammation, and provide anti-cancer effects to support overall health and prevent the onset of chronic disease.
تل کے بیج کے بارے میں حتمی خیالات
تل کے بیجوں میں کاربوہائیڈریٹ کی مقدار کم ہوتی ہے لیکن اس میں پروٹین اور صحت مند چکنائی کی متاثر کن مقدار ہوتی ہے۔ ان میں بہت سے ضروری وٹامنز اور معدنیات بھی ہوتے ہیں، جیسے تھامین، وٹامن بی 6، میگنیشیم اور کیلشیم۔ ایک ساتھ، یہ غذائی اجزاء دل کی صحت کو فروغ دیتے ہیں، سوزش سے لڑتے ہیں، اور مجموعی صحت کو سہارا دینے اور دائمی بیماری کے آغاز کو روکنے کے لیے کینسر مخالف اثرات فراہم کرتے ہیں۔